Enghuizenroute

  1. Loop langs het terras met de grote paardenkastanjes naar het einde van de parkeerplaats, kies het zandpad links, volg de rode paaltjes. In het weiland rechts staan twee fraaie tamme kastanjes, op de achtergrond de voormalige pastorie van Hummelo. Rechts bij het oversteken van de Van Heeckerenweg trekt een monumentale linde de aandacht.
  2. Net voorbij de kruising van het pad met de Spalderkampseweg markeert een slagboom in de kleuren van het landgoed (rood, geel, groen) de ingang van het landgoed Enghuizen. Dezelfde kleuren ziet u ook op de luiken van de woning rechts aan de bosrand.
  3. U passeert aan uw linkerhand een oude taxus baccata; dezeenghuizenroute
    (inheemse) boom is door een storm zwaar gehavend. Even verderop links liggen natuurstenen brokstukken, overblijfselen van het oorspronkelijke kasteel Enghuizen. Voorbij de bosschages links ligt een oplopend akkertje, waarachter verscholen tussen de bomen en struiken de (niet toegankelijke) ruïne van het ‘nieuwe’ kasteel Enghuizen ligt. Dit kasteel, gebouwd in 1835 in Italiaanse stijl, brandde na de bevrijding in 1945 gedeeltelijk af en werd in 1948 afgebroken. Rechts achter een open weide ligt de grote vijver, waarachter links het Jagershuis.  Verderop links, bij het begin van de bosschages, vraagt een enorme, oude paardenkastanje, waarvan een stomp ’s zomers witte bladeren draagt, uw bijzondere aandacht. Dat geldt ook voor de Gingko Biloba die erachter staat; een van de dikste exemplaren in Nederland van dit prehistorische bomengeslacht.
  4. Met aan uw rechterhand het monumentale vervallen koetshuis ziet u links, 150 meter verderop, naast de oprijlaan, een grote solitaire rode beuk. U volgt echter het pad naar rechts. Links een oude plataan. Iets verder aan uw linkerhand ligt de oprijlaan ( geen toegang) die naar de achteringang van de Orangerie (thans bewoond door Graaf van Rechteren Limpurg) voert.
  5. Aan het einde van de bosschages ligt rechts de vijverpartij, gegraven bij de aanleg van het ‘nieuwe’  kasteel Enghuizen, vermoedelijk op de plaats waar ooit de havezathe Enghuizen stond. U ziet rechts de oorspronkelijke ijzeren kettingbrug die naar het Jagershuis voert. Het Jagershuis heeft een markante zeskantige vorm; volgens de overlevering was dit ooit een herberg. Nu is het de woning van de jachtopziener. Aan uw linkerhand een grote en een kleine Kaukasische vleugelnoot (familie van de walnoot), gevolgd door enkele walnootbomen aan de rand van een mooi besloten weiland met een houtwalletje in het midden. De kasteellaan gaat verder als allee met aan weerszijden een dubbele rij beuken; aan het  eind overbrugt een markant bruggetje van zandsteen het ruisende water van de Hummelose Beek.
  6. Na het rechts afslaan voert een rustig pad tussen het inde zomer overdadige groen van bramen, vlier, esdoorns en hazelaars naar een dichtbeplant, donker bosje van naaldbomen. De oorspronkelijke grondslag van klei en leem verwijst naar vroeger tijden, toen dit gebied tot het stroomgebied van de Rijn behoorde.
  7. Aan het eind van het pad ligt links boerderij De Kleven-horst, een pachtboerderij van het landgoed. Rechts van het pad bepalen mooie, besloten weilanden het uitzicht; hal-verwege ziet u de nieuwe zichtas van jonge wilgen, die ook langs het pad staan. Aan het eind van het pad steken we de Van Heeckerenweg over en gaan het bos in.
  8. Over een mooie, in 1999 in oorspronkelijke staat terug gebrachte hangbrug steken we een zijarm van de Humme-lose Beek over naar het zogenaamde Eiland. Na de splitsing van het pad staat u aan het begin van een  authentieke houtsingel. Een bankje in de bocht biedt fraai uitzicht op lan-derijen tussen de Zelhemseweg, de Van Heeckerenstraat en de Broekstraat, met v.l.n.r. de boerderijen Essenhorst, Bruine Kamp, Spal en Vossenplaats. Aan uw rechterhand ziet u ‘De Melkerij’ die het kasteel in vroeger tijden van melk voorzag.
  9. Aan het eind van het pad rechts van u de oude wagen- loods van Enghuizen en daarachter het Rentmeesters huis, thans kantoor van het Recreatieschap Achterhoek en Liemers. We steken schuin over de Greffelinkallee in, een mooi bomenlaantje dat uitzicht biedt op Hummelo. Langs deze allee is het oude Rijndal nog duidelijk zichtbaar; het zet zich voort in de bossen van landgoed Enghuizen, die daarom soms een wat natte ondergrond hebben.
  10. Via een oud, wat moeilijk begaanbaar achterlangspaadje eindigt de wandeling weer bij de Gouden Karper. U kunt ook iets verderop via de Dorpsstraat terugkeren naar de Gouden Karper.