Kolkenkring

1 Landgoed Keppel De drie wandelingen zijn voor een groot deel gesitueerd op het landgoed ‘Keppel’, dat samen met het landgoed ‘Enghuizen’
en het landgoed ‘De Ulenpas’ belangrijk zijn geweest voor de geschiedenis van Hummelo en Keppel.

5. De Zwarte en Witte Kolk. De Zwarte en Witte Kolk, midden in het bos van de Wrange, zijn samen met de Wrangebult van oudsher onderdeel van volksverhalen. Zeker in de schemering is het een geheimzinnige plaats.

8. Oude Zutphense weg. Deze weg vormde in vroeger eeuwen de ver-binding tussen Emmerik en Zutphen. Bij kasteel Keppel werd op deze weg tol geheven door de heren van Keppel.

9. Landgoed Keppel-de Reuze. U loopt hier op het landgoed Keppel-de Reuze, een afgescheiden deel van het landgoed Keppel, waarop zich het kasteel Keppel bevindt. Landgoed Keppel-de Reuze dankt haar naam aan de boerderij ‘De Reuze’, die hier gelegen is. We vinden de naam Reuze al in 1696 als ‘ter Euse’. Het woord euse houdt verband met doorsijpelend water.

13. De Gibraltarbult. Een van de stuifduinen in dit gebied. In de volksmond ook wel de ‘kabouterbult’ genoemd.

Kolkenkring 4,5 km
Kolkenkring 4,5 km

14. De Kolenweg. Langs deze weg werd houtskool vanuit de bossen naar de IJzergieterij vervoerd. De IJzergieterij van Laag-Keppel lag sinds 1794 aan het eind van de Kolenweg aan de IJssel en heeft hier bijna twee eeuwen gestaan. Het bedrijf was een belangrijke werkgever: in haar hoogtijdagen werkten er 100 mensen. De Kolenweg ligt nu in een moderne woonwijk.

3. Dorpsstraat Laag-Keppel Hoewel de Dorpsstraat niet op de wandelroute ligt, is het bekijken ervan zeer de moeite waard. We bevinden ons hier in het oorspronkelijke Keppel-binnen, gelegen op het eiland van Keppel tussen de armen van de Oude IJssel. Omdat het in de Middeleeuwen een bepaalde vorm van stadsrechten kreeg, mag Laag-Keppel zich ondanks het dorpskarakter ‘stad’ noemen. Laag-Keppel is tot beschermd dorpsgezicht verklaard.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.