Start van de route Rekhemseweg 177, 7004 HD Doetinchem
1. Herberg ’t Onland
Het Onland is als sinds 1790 een pleisterplaats voor reizigers op doorreis. De voormalige boerderij is een zogenaamd
Halle-huis, met een middenlangsdeel; een vrijstaande gebintconstructie die het huis in drie beuken verdeelt. De deel ligt in het midden in de lengterichting van de boerderij. In de voorgevel bevinden zich de oorspronkelijke ‘veldbrandsteentjes’, ooit gebrand in een veldoventje.
De raamindeling is 18e-eeuws. Tegenwoordig is Het Onland een restaurant, café en zalencentrum.
2. Abdij Slangenburg
In de dertiger jaren leefde bij de Benedictijnen de wens om in Gelderland een nieuwe kloostervestiging te stichten. Ze hadden gehoord dat kasteel Slangenburg leeg stond, nadat dit in 1945 was afgenomen van de Duitse familie Passmann. In oktober hetzelfde jaar kwamen de eerste monniken aan op kasteel Slangenburg. Na veel onderhandelingen kreeg men een jaar later toestemming om 63 ha van
het landgoed te kopen om een geheel nieuwe abdij te bouwen. Elke middag werkten de paters en broeders aan de bouw van hun klooster. De lokale bevolking toonde al snel respect voor de hard werkende monniken. Regelmatig staken ze de helpende hand toe. In de jaren van de wederopbouw na 1945 konden de monniken moeilijk aan bouwmateriaal komen. Wie goed kijkt ziet overal stenen van verschillende grootte in het klooster. De paters beschikten in het complex o.a. over een compleet boerenbedrijf. Daarnaast beschikte de abdij over meerdere ateliers voor o.a. boeken, kerkelijkekunst en fotografische reproductie. Momenteel zijn de ateliers gesloten en ook de boerderij is niet meer in gebruik.
3. Kasteel Slangenburg
Kasteel Slangenburg is prachtig gelegen in een 17e-eeuws landschapspark. Het huis zelf stamt grotendeels uit de 17e-eeuw als opvolger van een 15e/16 eeuws huis. In de tweede helft van de 17e-eeuw is de huidige U-vorm bepaald, met twee ronde torens. Niet alleen het uiterlijk van het gebouw is imponerend, ook het inwendige van het kasteel is zeer bezienswaardig. Prachtige gestucte plafonds, mooie wandschilderingen
en antiek meubilair maken het een lust voor het oog. Alles ademt de rust en sfeer van een voorbije tijd. Het kasteel is momenteel in gebruik als
gastenverblijf van de Benedicter Abdij St. Willibrord. Maar het kasteel staat ook open voor diegene die verlangt naar rust en goede zorg. Er is een grote verscheidenheid aan soorten kamers, van tweepersoons torenkamers met douche en toilet tot eenvoudige eenpersoonskamers.
Het verblijf op het kasteel is overigens aan bepaalde regels gebonden. Zo is het minimum verblijf drie dagen / drie nachten. Er kan er slechts op basis van volpension worden verbleven. De maaltijden worden gezamenlijk in de eetkamer van het kasteel gebruikt. Het is dus niet mogelijk om het Kasteel zomaar een paar uur te bezichtigen. De gasten van De Slangenburg selecteren zichzelf. Zij zijn allen gesteld op spiritualiteit, rust en stilte. De informele manier van omgaan met elkaar biedt net zoveel ruimte voor contact of privacy als ieder dat zelf wenst.
4. Landschapstuin
Diegene die vanuit het kasteel eropuit wil trekken, wacht een meer dan bijzondere omgeving. Het landgoed behoort tot de best bewaarde voorbeelden van Nederlandse tuinaanleg uit de 17e eeuw. De kenmerken van deze stijl, strakke lijnen in een geometrisch patroon, zijn goed bewaard gebleven. Over het landgoed is een serie wandelroutes uitgezet, te starten vanaf de voorburcht van het kasteel.
5. Familiebegraafplaats.
Nadat in 1895 de heer Passmann het complete landgoed de Slangenburg had aangekocht, diende het kasteel tot 1945 als zomerverblijf van de familie. De familiebegraafplaats werd aangelegd in 1901 nadat de lievelingsdochter Gertrud op slechts 20 jarige leeftijd plotseling overleed.
De begraafplaats was een eigen ontwerp met een vierkante omheining door middel van een hoge muur. Het toegangshek dateert uit circa 1720 en het beplantingsplan was van de rentmeester Beltman met vele bijzondere bomen en struiken. De overleden nazaten van Arnold Passmann en ook hijzelf, werden allen op deze plek begraven. Na 1945 werd het landgoed Slangenburg verbeurd verklaard als vijandelijk vermogen, maar de begraafplaats mocht de familie in erfpacht blijven beheren. Begin jaren negentig heeft de familie de begraafplaats overgedragen aan Staatsbosbeheer die al was begonnen met een gefaseerde restauratie. De gehele begraafplaats ziet er nu weer fraai uit.